Vad är samarbetsspel och “Co-op”-spel?

VAD ÄR SAMARBETSSPEL OCH “CO-OP”?

Samarbetsspel är ett populärt sätt att umgås med vänner och familj medan man samtidigt får tänka ut strategier och lösa problem tillsammans. Det finns många olika typer av samarbetsspel, men några av de mest populära är Pandemic, Gloomhaven, Spirit Island och Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island. Den stora fördelen med dessa spel är att man vinner eller förlorar tilsammans. Och att det ofta räcker med att EN har koll på reglerna, vilket gör det enkelt att starta spelen.

Pandemic är ett strategispel där spelarna samarbetar för att stoppa utbrottet av fyra olika sjukdomar som hotar att utplåna mänskligheten. Spelarna måste arbeta tillsammans för att samla information, utveckla botmedel och sprida dem till drabbade områden. Medan tiden tickar iväg måste spelarna hålla koll på sjukdomarnas sprider och försöka hålla dem under kontroll innan det är för sent. Spelet är relativt enkelt att komma igång med så här är det inget att tveka på.

Gloomhaven är ett fantasy-rollspel där spelarna samarbetar för att utforska en mörk och farlig värld. Spelarna måste arbeta tillsammans för att övervinna faror som väntar runt varje hörn, samtidigt som de får utforska olika områden, samla skatter och förbättra sina förmågor. Gloomhaven kräver mycket planering och strategi för att lyckas, men det är också mycket belönande när man lyckas. Det finns även en mindre variant som är lite enklare och kortare, Gloomhaven: Jaws of The Lion. Denna mindre version rekommenderas att man börjar med.

Spirit Island är ett strategispel där spelarna samarbetar för att försvara en ö från invaderande kolonisatörer. Spelarna måste arbeta tillsammans för att använda öns mäktiga andar för att hålla invaderarna borta. Varje spelare tar rollen som en unik ande, med sin egen unika förmåga och strategi. Spelarna måste samarbeta för att hitta den bästa strategi för att skydda ön och dess invånare.

Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island är ett överlevnadsspel där spelarna samarbetar för att överleva på en förbannelsed ö. Spelarna måste arbeta tillsammans för att bygga shelter, samla mat och vatten, och hålla sig säkra från faror som vilda djur och väder. Spelarna måste också utforska ön för att hitta resurser och möjliga räddningar. Medan tiden tickar iväg måste spelarna hålla koll på sina förråd och se till att de har alla förnödenheter.