Spelguide Samarbetsspel

Spelguide till samarbetsspel

Det finns en mängd olika samarbetsspel så som kriminalspel, exitspel och liknande. Här ska vi förklara skillnaden mellan dem och varför dem är så kul. Först och främst så spelas dessa spel tillsammans. Man försöker lösa gåtor, mord och koder i grupp på bästa möjliga sätt. Och gruppens gemensamma resultat gör att man klarar spelen. Det finns alltså ingen enskild förlorare eller vinnare. Spelen går också fint att spela ensam. Oftast får man något slags poäng när man är klar. Poängen beror på hur fort man klarat spelet samt hur mycket hjälp man tagit.

 

Spelguide Samarbetsspel - Chronicles2 - 1 -

Chronicles of Crime

Chronicles of Crime är ett detektivspel där spelarna först ställs inför mordplats i Hyde Park. Detta blir fort en större historia som innefattar både kidnappning, utpressning och annat polis-mys. Spelet blir efter ett tag ganska brutalt och lämpar sig inte för yngre barn, det är ett vuxenspel helt enkelt. Man hittar ledtrådar när man genomsöker olika områden och kan därefter fråga misstänkta om dessa fynd. Chronicles of Crime drivs av en spelplan, massa kort och en app. Spelet är väldigt bra skrivet med en bra sammanhängande historia genom de scenarion som är med i grundspelet. Totalt är det fem fall samt ett introduktionsscenario som följer med. Man kan köpa till extra fall(digitalt) när man löst dessa. När man tröttnat på den moderna engelska polisen kan man skaffa någon av de expansioner som finns. Expansionen LA Noir tar oss till Los Angeles under 50-talet där korrupta poliser, Hollywood-stjärnor och gangsters härjar fritt. Expansionen “Welcome to Redview” flirtar med Stranger Things och utspelar sig i en amerikansk småstad under 80-talet.

Se alla Chronicle of Crime

Spelguide Samarbetsspel - exit the game - 2 -

Exit The Game

Exit-spelen går bara spela en gång. Men dem är däremot inte så dyra så det är inte så farligt. När man spelar dem så går man bananas på både kort(som rivs och viks) och själva förpackningarna (som ofta ska byggas om till något nytt). Några av Exit-spelen är mordgåtor medans andra är rena “ta dig ut från huset/rummet/stationen”-scenarion. Exitspelen lämpar sig bra från tidig tonår upp till äldsta vuxen. Dem är markerade med vilken svårighetsgrad dem har, och vi anser väl att tre och uppåt är hyffsat svårt, medans fem är sjukt svårt. När vi spelat med bara vuxna har vi tyckt att två och under är för lätt och lämpar sig bäst till yngre ungdomar. Vuxna med “ok” engelskakunskap kan med lätthet spela dem engelska versionerna av spelen. Exitspelen fungerar väldigt bra som en avslutning på en middag, då det inte tar något större plats. Men räkna med runt två timmars spelande för en omgång. Jodå, vi har suttit längre med dem svårare spelen, och några gånger har vi varit tvunga att dela upp spelet på två spelkvällar.


Se alla EXIT-spel


Detective: A Modern Crime Board Game

Detective är precis vad det låter som, ett modernt detektivspel. Spelet är tyngre och mer komplicerat än exempelvis Chronicles of Crime. Man måste ha tillgång till en dator eller padda/telefon när man spelar, då man loggar in och söker i olika register online. Vi rekommenderar en dator. Precis som i Chronicle of Crime så är tiden viktig. När tiden är slut så skall man svara på en mängd frågor om det case man jobbat med. The Detective kan ses mer som en dektektivsimulator. Det tar sin tid att sätta sig in i spelet, men det är det helt klart värt. Rekommenderas inte till barn, dels på grund av själva brotten, men också för att det är komplicerat. När man känner sig färdig med det moderna grundspelet kan man gå vidare till LA Crime, en expansion som utspelar sig under 80-talet.


Se alla Detective-spel

Fler samarbetsspel: