börja spela rollspel

Har ungarna på tok för mycket skärmtid och “ingat annat att göra”? Då är det dags att lära barnen spela rollspel! Det är inte så svårt och med någon som hjälper dom igång så går det fort. Och det går förvånansvärt lätt att introdusera dom till nya världar när dom väl börjar. Vad som behövs är ett rollspel och det finns många att välja på. Vi har tagit Dungeons & Dragons som ett exempel här, men det finns självklart fler så som Drakar & Demoner, Mutant, Pathfinder, Shadowrun eller Cyberpunk. Rollspel finns både på svenska och engelska. Personligen kan jag tycka att det är bra att köra med engelska rollspel, då man faktiskt lär sig en hel del engelska. Man läser i engelska böcker, men själva spelandet gör på svenska oavsett.

Rollspel är inte så svårt

Principen är enkel, någon behöver vara spelledaren, eller Dungeon Master. Denna ledare styr spelet och målar upp världen kring spelarna. Ledaren är alla varelser och personer som spelarna möter. Ledaren kan beskriva en situation och spelarna reagerar på denna situation. Ett exempel kan vara:

“Ni kommer in i ett värdshus, med en stor matsal och en bardisk i ena sidan. I baren står en större äldre man utan hår och samtalar med en dvärg som sitter i en barstol på andra sidan. En stor eldstad är tänd i mitten av rummet. Utöver det så är det en handfull gäster utspridda i rummet…”

Nu får spelarna bestämma vad dom ska göra. Sätta sig ensamma vid ett bord, värma sig vid eldstaden, prata med personalen etc. Valen är många. Dom kanske vänder på klacken och går ut i staden utanför istället. Vem vet. Om nu spelarna bestämmer sig för att prata med någon så är det ledaren som är motparten.

Spelledarens roll

Ledaren har ett äventyr klart för sig innan man börjar spela. En del ledare skapar sina egna äventyr, andra spelar stora kampanjer som är köpta. Dessa kampanjer är oftast väldigt välskrivna av duktiga författare, och det kan vara en god idé att börja där innan man skriver egna äventyr.

Rollspelarens roll

Spelarna har sin egna karaktär som man spelar. Det är som en avatar/figur som man är i spelet. Det kan vara en stor stark krigare, en smidig liten tjuv eller en bokmal som aldrig vill slåss. Spelaren har här stora möjligheter att skapa unika karaktärer, med både starka sidor och svaga sidor. Glömmer själv aldrig min höjdrrädda dvärg jag spelade många många timmar. Det blev många absurda situationer bara på grund av hans höjdfobi.

Nedan har vi radat upp de startset som finns för Dungeons & Dragons, samt de böcker som man går på som steg två. Dessa böcker ganska nödvändiga. Efter det kan man välja något av alla äventyr eller kampanjböcker som finns. Allt efter egen näsa. Startset r en riktigt bra början, dels för att dom är billiga, men så innehåller dom allt man behöver. Enklare regler, tärningar och “hur gör man”…

Start Set:

Grundböcker: