spela rollspel

Spela rollspel med barn

Har ungarna på tok för mycket skärmtid och “ingat annat att göra”? Det är inte så svårt och med någon som hjälper dom igång så går det fort. Och det går förvånansvärt lätt att introdusera dom till nya världar när dom väl börjar. Vad som behövs är ett rollspel och det finns många att välja på. Vi har tagit Dungeons & Dragons som ett exempel här, men det finns självklart fler så som Drakar & Demoner, Mutant, Pathfinder, Shadowrun eller Cyberpunk. Rollspel finns både på svenska och engelska. Personligen kan jag tycka att det är bra att köra med engelska rollspel, då man faktiskt lär sig en hel del engelska. Man läser i engelska böcker, men själva spelandet görs på svenska oavsett.

Börja spela rollspel med barnen - box dod essentials kit 2 - 1 -

Rollspel är inte så svårt

Principen är enkel, någon behöver vara spelledaren, eller Dungeon Master. Denna ledare styr spelet och målar upp världen kring spelarna. Ledaren är alla varelser och personer som spelarna möter. Ledaren kan beskriva en situation och spelarna reagerar på denna situation. Ett exempel kan vara:

“Ni kommer in i ett värdshus, med en stor matsal och en bardisk i ena sidan. I baren står en större äldre man utan hår och samtalar med en dvärg som sitter i en barstol på andra sidan. En stor eldstad är tänd i mitten av rummet. Utöver det så är det en handfull gäster utspridda i rummet…”

Nu får spelarna bestämma vad dom ska göra. Sätta sig ensamma vid ett bord, värma sig vid eldstaden, prata med personalen etc. Valen är många. Dom kanske vänder på klacken och går ut i staden utanför istället. Vem vet. Om nu spelarna bestämmer sig för att prata med någon så är det ledaren som är motparten. Vad än spelarna ser och vill göra så är det spelledaren som berättar vad dom ser och hur utfallet av deras handlingar blir.

karta till rollspel om man spelar med barnen

Rollen som spelledare

Spelledaren har ett äventyr klart för sig innan man börjar spela. En del ledare skapar sina egna äventyr, andra spelar stora kampanjer som är köpta. Dessa kampanjer är oftast väldigt välskrivna av duktiga författare, och det kan vara en god idé att börja där innan man skriver egna äventyr. Spelledarens roll är att skapa en spännande och intressant värld som rollspelarna kan röra sig i. Här gäller det inte att ta död på alla så fort som möjligt eller att ge alla allt dom kan önska sig i form av fantastiska föremål och rikedomar. Spelledaren kan ses lite som en blandning av gud, guide och dommare.

Spela rollspel med barn

Rollspelarens roll

Spelarna har sin egna karaktär som man spelar. Det är som en avatar/figur som man är i spelet. Det kan vara en stor stark krigare, en smidig liten tjuv eller en bokmal som aldrig vill slåss. Spelaren har här stora möjligheter att skapa unika karaktärer, med både starka sidor och svaga sidor. Glömmer själv aldrig min höjdrrädda dvärg jag spelade många många timmar. Det blev många absurda situationer bara på grund av hans höjdfobi.

Nedan har vi radat upp de startset som finns för Dungeons & Dragons, samt de böcker som man går på som steg två. Dessa böcker ganska nödvändiga. Efter det kan man välja något av alla äventyr eller kampanjböcker som finns. Allt efter egen näsa. Startset är en riktigt bra början, dels för att dom är billiga, men så innehåller dom allt man behöver. Enklare regler, tärningar och “hur gör man”…

Startset och Grundböcker

Här är några av de startset och böcker som är bra att börja med när man vill börja spela Dungeons and Dragons med barnen. Listar även andra startset om man är intresserad av Drakar och Demoner eller varför inte Ensamma vargen: Rollspelet. Båda är bra start-spel.

 

Börja spela rollspel med barnen - ungdomar rollspel - 2 -

Rollspelsalternativ till Dungeons and Dragons

Det finns många rollspelsalternativ till Dungeons and Dragons, så om du letar efter något nytt att spela kan du prova någon av dessa:

  1. Drakar och Demoner! Jo, det klassiska svenska rollspelet som alla äldre har provat finns nu i ny tappning.
  2. Pathfinder – Pathfinder är ett fantasyrollspel som utvecklades som en vidareutveckling av Dungeons and Dragons 3:e utgåva. Det har ett stort antal klasser, raser och karaktärsbyggnadsmöjligheter och är känt för sin djupa och engagerande värld.
  3. Call of Cthulhu – Call of Cthulhu är ett skräckrollspel som bygger på verk av H.P. Lovecraft. Spelet är fokuserat på undersökningar och överlevnad, och karaktärerna står ofta inför hemska monster och ofattbara förhållanden.
  4. Shadowrun – Shadowrun är ett cyberpunk- och fantasyrollspel som utspelar sig i en dystopisk framtid. Karaktärerna är ofta runners, legosoldater som utför jobb för pengar, och de kan ha cybernetiska implantat och magiska krafter.
  5. Star Wars – Star Wars-rollspelet är ett science fiction-rollspel som är baserat på Star Wars-universumet. Spelet har flera utgåvor, inklusive en som använder en variant av Dungeons and Dragons regler, men även en som har en egen unik regelsats.
  6. Blades in the Dark – Blades in the Dark är ett rollspel som utspelar sig i en steampunkinspirerad stad fylld av kriminalitet och intriger. Karaktärerna är ofta medlemmar i en kriminell organisation som försöker expandera sitt inflytande och rikedom.

Om man vill spela rollspel ensam kan man prova Ensamma Vargen-böckerna, rekommenderas varmt. Där är det själva boken som är spelledaren. Dessa kan även spelas tillsammans med en vuxen, då man läser tillsammans och väljer vad man ska göra.

Dessa är bara några exempel på rollspel som kan ge en spännande och varierad spelupplevelse. Oavsett vad du väljer, så kan ett nytt rollspel ge en ny kreativ utmaning och möjlighet att utforska nya karaktärer, världar och spelstilar.