Terraforming Mars:
En guide till expansionerna

“I vilken ordning ska jag köpa expansionerna?”

Terraforming Mars är ett av våra absoluta favoritspel, det har knappast undgått de som känner oss eller de som spelar spel med oss. En av de vanligaste frågorna vi får här på Hihopia är just “I vilken ordning ska jag köpa expansionerna?”, “vilka Terraforming Mars expansioner behöver jag?” eller “vilka Terraforming Mars -expansioner ska jag ha?”

Väldigt subjektivt, men vi ska ändå redogöra för vad vi tycker.

1

Insert & Player Boards

Terraforming Mars: En guide till expansionerna - IMG 20200423 113548 scaled - 1 -

Terraforming Mars Dual Layer Player Boards

169.00 kr

” Köp insert och player boards direkt! “

Om man ska klaga på något i Terraforming Mars så är det pappersarken där varje spelares resursproduktion visas. Stöt för guds skull inte till bordet eller andas för häftigt så att kuberna flyttar sig,då har du ingen aning hur mycket resurser du får plocka ut varje runda. I genomsnitt sker detta en gång per spelomgång och är väldigt frustrerande. Fryxgames egengjorda player boards är våra favoriter och består av två lager kartong där resurskuberna sitter ordentligt. 

Här kommer nästa produkt vi ska försöka sälja på er.  Nej, ärligt talat. Ett spel Terraforming Mars med så många så komponenter, brickor, plastkuber och så mycket innehåll behöver verkligen ett insert. Köp det direkt! Du sparar mycket tid både när du ska plocka fram och göra iordning för att spela, och när du ska plocka in spelet i lådan. För att inte tala om tillfredsställelsen du får av att ha var sak på sin plats. Plocka ut lådorna och placera dem runt spelbrädet och kör!

2

Prelude

terraforming mars prelude

Terraforming Mars: Prelude (Svenska)

189.00 kr

” Vi spelar aldrig utan Prelude! “

Ofta känns de första spelomgångarna lite väl trevande. Man har fått lite bra kort som man vill spela ut med har inte riktigt resurserna och cashen som krävs. Dessutom gäller det att ha lite tur med vilka företag man kan välja bland inledningsvis och att man får till lite synergier med korten man drar i början.

Prelude kickstartar spelet, här får du dra fyra av de nya Prelude-korten inledningsvis och välja två av dessa. Prelude-korten ger extra resurser eller resursproduktion. Man får också  fem nya företag ch ett antal nya projektkort. Prelude är en liten expansion men ack så mycket den bidrar med. Den förkortar gissningsvis spelet med 30 minuter och det känns som att man hoppar över de första tre sega rundorna.

Vi spelar aldrig utan Prelude.

3

Hellas & Elysium

Terraforming Mars: En guide till expansionerna - box terraforming mars hellas elysium - 2 -

” När man blivit varm i kläderna… “

När man blivit varm i terraformations-kläderna och kommit underfund med spelkartan, strategiska utposter på den, milstolpar och tävlingar, är det dags att köpa Hellas & Elysium. Elysium är motsatt sida av Mars ekvator och Hellas till det södra halvklotet inklusive Mars sydpol. Expansionen består egentligen “endast” av en ny dubbelsidig spelplan, men den förändrar utgångsläget väsentligt. Inte minst för att båda spelplanerna har egna nya mål och milstolpar.

De nya planerna är varken bättre eller sämre än originalspelets men variation förnöjer, så är det. Och man slipper race efter samma tidiga milstolpar som kan vara väldigt avgörande poängmässigt. Vi varierar ofta vilket spelbräde vi spelar på.

4

Colonies

Terraforming Mars: En guide till expansionerna - box terraforming mars expansion colonies - 3 -

” Skicka din handelsflotta till avlägna månar! “

I colonies utvidgar företagen sin verksamhet till alla hörn av solsystemet i strävan efter mer mineraler och resurser. När resurserna börjar sin på en planet åker man till nästa eller bygger handelskolonier. Skicka din handelsflotta till avlägsna månar för mer resurser och handelsutbyte.

Colonies lägger på ytterligare ett lager men är ändå relativt lättbegriplig och enkel att addera. En annan positiv sak med Colonies är att man fokuserar mer på vad de andra spelarna gör än i de tidigare spelen.

5

Venus Next

Terraforming Mars: En guide till expansionerna - box terraforming mars expansion veuns - 4 -

” Mer stabilt spelmaterial adderas.”

Venus Next, är den andra expansionen i serien. Världsregeringen har beslutat att även Venus ska terraformeras. Här kan spelarna bygga flygande städer och försöka göra atmosfären något bättre på den ogästvänliga planeten Venus. Cirka 50 projektkort och 5 företagskort läggs till, en ny resurs kallad floaterresursen, en ny milstolpe, en ny utmärkelse, en ny tagg och en ny terraformeringsparameter som kommer på en extra spelplan. 

Här händer inga revolutionära grejer, men bra stabilt spelmaterial adderas och nya vägar för spelarna att triumfera!

6

Turmoil

turmoil expansion

” Den mest egenartade, mest kanske också den intressanta. “

Turmoil, är den senaste expansionen i serien och helt klart den mest säregna. Åsikterna om hur bra eller hur roligt spelet är går väldigt mycket isär beroende på vem man frågar. Förutom att nya företag och projektkort adderas, introduceras vi för en helt ny drabbning på den politiska arenan. Här släpps vi in i The World Committee och tampas för makt och inflytande. Genom att placera ut delegater i olika parter. Beroende på hur många delegater man spelar har man olika mycket inflytande i de olika partierna. Det finns även neutrala delegater som påverkas av vad som händer i världen och på Mars.

De globala händelserna påverkar samhällets önskemål och trender som florerar i stort. Vi gillar Turmoil skarpt! Det är den mest egenartade expansionen, men kanske den mest intressanta också.

Vilka expansioner bör jag köpa?

Uppsummering av rekommenderade expansioner till Terraforming Mars

  • Player Boards & Insert
  • Expansion: Prelude
  • Expansion: Hellas & Elysium
  • Expansion: Colonies
  • Expansion: Venus Next
  • Expansion: Turmoil


Sedan är det bara att kicka Marss!
Populär