Brädspelsdesign med kärlek

Ibland är ett spel mer än summan av dess innehåll. När man spelar mycket spel så springer man stundtals på några riktiga juveler. Man slås av hur bra kvalité det är på exempelvis korten eller tärningen. Här har vi några exempel på bra brädspel som också levererar något extra. Producenterna av spelen har tänkt förbi “maximal vinst per spel” och istället satsat kärlek i spelet, kärlek som sprider sig.

Wingspan

Brädspelsdesign med kärlek - wingspan merinfo bradspel faglar - 1 -

Fåglar. Hur intressant är det då? Det visade sig att det var sinnessjukt intressant! I grundspelet kommer det närmare 200 fågelkort. Alla är unika och har en egen fantastisk fågelillustration. Samtliga kort har en skön struktur på lite tjockare papper som känns äkta på något vis. Det är fem tärningar av trä med rundade hörn. Tärningarna påminner mycket om de trätärningarna som fanns på 70- och 80-talet. Och det slutar inte där, dom fem spelarbräden som är med är också fantastiska, tillsammans med en “birdfeeder” i tjockare kartong och dom små färgade träkuberna. Kort och gott en fantastiskt spel av yttersta kvalité!

Kvalité på spelkort 95%
Kvalité på spelplan 93%
Kvalité på miniatyrer/spelpjäser 97%


Vindication

Vi sprang på detta makalösa spel hos vår lokala spelförening. Det var nästan en chock! Allt från spelboxen till minsta innehåll är underbart. Tjocklek på kort, strukturen på allt tryckt och de metall(!)-pjäser som är med. Allt är gjort med kärlek. Detta spel behöver inget insert eller spelarmattor. Allt är redan med i lådan. Om man dessutom lägger till det man inte kan ta på, den märkligt magiska känslan som spelet i sig har. Detta är en sann juvel i spelvärlden!

Kvalité på spelkort
95%
Kvalité på spelplan
99%
Kvalité på miniatyrer/spelpjäser
96%

Brädspelsdesign med kärlek - box vindication 5 - 2 -
SPACE EXPLORERS

Vad sägs om ett kortspel i retrostil som utspelar sig under den gyllne rymderan. Nu skickar vi upp både hundar och apor utanför atmosfären. Apollo-projektet rullar på som aldrig förr och Gagarin är den stora hjälten. Korten har en skön struktur och lagom tjocklek. Dom är även fint illustrerade med motiv som känns som tagna ur en propagandafilm på 60-talet. Det är inte mycket innehåll i detta spel, men det som finns fullkomligt ryker av kärlek till denna period i mänsklighetens historia.

Kvalité på spelkort
90%
Kvalité på spelplan
87%
Kvalité på miniatyrer/spelpjäser
0%

Brädspelsdesign med kärlek - box space explorers spel - 3 -
Gloomhaven

Gloomhaven, spelet som satte en helt ny ribba för vad ett spel kan vara. Här utvecklas världen ju mer du spelar, lådor med nya karaktärer som är förseglade och brev som öppnas en bra bit in i spelet. I boxen som väger runt 10 kg finns det mycket att ta på. Och kvalitén på allt känns riktigt bra. Varje karaktär har en egen miniatyr i plast som också känns gedigen. Kort finns det också sjukt många av där både illustrationer och tjockleken på korten ligger rätt i öga och hand. Gloomhaven är kort och gått ett sjukt bra spel med kvalité och kärlek i massor!

Kvalité på spelkort
80%
Kvalité på spelplan
90%
Kvalité på miniatyrer/spelpjäser
86%

Brädspelsdesign med kärlek - box gloomhaven full image - 4 -
Cartographers

En liten ask med några kort och pennor. Ser inte så mycket ut för världen. Men ögat tar fel, spelet är mycket mer än det. Spelet i sig är väldigt enkelt, men samtidigt taktiskt och riktigt kul. Och det lilla innehåll som är, tillsammans med själva spelboxen, är av riktigt bra kvalité. Kärlek i en liten box, igen.

Kvalité på spelkort
90%
Kvalité på spelplan/ritpapper
70%
Kvalité på miniatyrer/spelpjäser
0%

Brädspelsdesign med kärlek - box cartographers spel 3 - 5 -
Brass

Brass serien, Birmingham och Lancashire, utspelar sig under den industriella revolutionen i Storbritannien. Och detta känns verkligen igenom hela spelen. Korten och pjäserna känns klockrena! Spelen hade dock tjänat mycket på ett ordentligt insert, något som är på gång.

Kvalité på spelkort
92%
Kvalité på spelplan
83%
Kvalité på miniatyrer/spelpjäser
88%

Brädspelsdesign med kärlek - box brass lancashire spel engelska 2 - 6 -
Everdell

Små söta djur i en glänta, kan det bli sötare? Nej, vi tror inte det. Lägg då till den kärlek som lagts i illustrationerna och kvaliteten på allt innehåll. Väl tryckt, struktur på kort och gedigna träpjäser. Detta spelet har verkligen lyckats med det mesta. Och som spel, oavsett hur bra gjort innehållet är, sticker det ut på mer än ett sätt. Kärlek rakt igenom.

Kvalité på spelkort
92%
Kvalité på spelplan
83%
Kvalité på miniatyrer/spelpjäser
88%

Brädspelsdesign med kärlek - box everdell engelska spel - 7 -